Britse tips voor meer zelfredzaamheid. Deel 3: sociale contacten


Hoe help je ouderen om langer thuis te blijven wonen? Uit het onderzoek van het Britse Behavioural Insights Team (BIT) blijkt dat het hebben van sociale contacten een belangrijke factor is voor het welbevinden en de gezondheid. Eigenlijk weten we dat wel, maar het is ook wetenschappelijk bewezen.

Supersociale wezens

Waarom werkt het zo goed? Mensen zijn supersociale wezens. Wat anderen doen, doen wij ook. Wat anderen vinden, vinden wij al snel ook. Is iedereen in je omgeving wat te dik, dan is de kans groot dat jij ook iets te dik bent. Roken mensen in jouw omgeving, dan is de kans groot dat jij dat ook doet. Houden je vrienden op met roken, dan is dat voor jou ook makkelijker. Zowel de slechte als de goede gewoontes zijn dus besmettelijk.

Daarnaast is steun van vrienden in moeilijke tijden cruciaal. Je komt makkelijker in beweging als je vrienden hebt, je laat je door hen motiveren. Zonder sociale contacten verval je sneller in slechte gewoonten, je hebt meer stress en er is een negatieve invloed op je immuunsysteem, hart en vaten, wijst onderzoek uit. Eenzaamheid is dus aardig funest voor je gezondheid. Dat is niet niks.

Kortom, voordat je iemand gaat proberen te overtuigen van het nut van gezond eten, kijk eerst eens wat de sociale omgeving doet en of die er überhaupt wel is.

De groene factor

Je kunt niemand dwingen om sociaal te zijn. Je kunt zorgen voor de vruchtbare aarde waarop sociale contacten kunnen gedijen. Je kunt zorgen voor gelegenheid. Ik durf te wedden dat jij nu denkt aan buurthuizen. Uitstekend. Maar ik denk aan plantjes. Echt waar. Ik ben namelijk toevallig terecht gekomen in het groenbeheer van een gemeente en heb talloze voorbeelden voorbij zien komen. De mooiste vind ik dat van de Bloemenflat in Purmerend.

Samen harken en spitten

De Bloemenflat in Purmerend, 10 hoog, 60-plussers, doet zijn naam eer aan. Al 25 jaar zorgen de bewoners voor het groen rond hun flat. Iedere vrijdagochtend, weer of geen weer, gaan ze aan de slag. Natuurlijk niet zonder het verplichte koffie- met taartkwartiertje. Daarna is het samen harken, vegen, spitten, snoeien en bloemetjes planten. Ze vullen de balkonbakken van de mensen die niet zo goed ter been zijn. Wie niet kan of wil harken bakt koekjes of regelt de koffie. De tuin heeft ook kippetjes waar bewoners graag komen kijken. Er is een zithoek waar ze elkaar treffen als het lekker weer is. De tuin van de Bloemenflat verbindt de bewoners die het heel goed hebben samen.


Uit een serie vlogs over (groene) inwonerinitiatieven, die ik voor de gemeente Purmerend heb laten maken.

Het geheim

Hoe heeft dit zo kunnen groeien? In de eerste plaats natuurlijk door de bewoners zelf, maar de gemeente kan daarin ook veel betekenen. Het geheim zit hem in de open houding van de gemeentemensen, bijvoorbeeld de wijkmanager waar Purmerend er 7 van heeft rondlopen. Het gaat om contact maken met mensen, praten over hun wensen en ideeën, snel en adequaat reageren op vragen en op het juiste moment de helpende hand bieden. Bijvoorbeeld met een beetje advies van een professionele groenman of met gereedschappen en ander materiaal, soms met wat geld of mankracht.

In Purmerend barst het van de initiatieven als die van de Bloemenflat: een oude boomgaard die onderhouden wordt door de buurt, een oude begraafplaats die netjes gehouden wordt door vrijwilligers, stukjes restgroen waar buren zich over ontfermen, een heemtuin waar iedere maand 15 vrijwilligers staan te snoeien en spitten, jongeren die een skatebaan tot stand brengen samen met de gemeente.

Kortom, als je met sociale contacten aan de slag gaat, kijk eens wat er te halen valt met het groen.

Het Britse onderzoek noemt meer knoppen waar we aan kunnen draaien voor meer zelfredzaamheid. Zie ook deel 1 van dit blog over de ‘groei-mindset’ en ‘vertrouwen in eigen kunnen’ en deel 2 over gedrag makkelijker maken en drempels wegnemen..

Mail Fia

Tel: 06 28 08 23 29

Adres: Burg. Ketelaarstraat 26, 2361 AC Warmond

KvK: 28109270